jueves, 7 de abril de 2016

Ortografia. Tema 7


     1. Cerca informació normativa sobre l'apòstrof, la contracció i el guionet en català. Posa'n exemples de cada un i de la problemàtica que presenten a l'hora d'escriure'ls.



  • Quan el mot següent comença amb una i o una u no vocàliques es manté la forma plena de l'article, tant en masculí com en femení: el iaio, el ioga, el iogurt, el hiatus, el hioide, el uigur, el uombat; la iarda, la ionosfera, la hialita, la hiena.  Tampoc no s'apostrofa la preposició de: de ioga, de iogurt, de hiatus, de hioide, de uigur, de uombat; de iardes, de ionosfera, de hialita, de hienes, de hui. Excepció: l'ió, d'ió.
  • Els articles el, la, en, na i la preposició de no s'apostrofen davant de mots no adaptats o noms propis estrangers començats per h amb so consonàntic: el hippy, de Hollywood...
  • Davant del nom de les lletres, no s'apostrofa mai: la a, la ene, la hac, la ele; de A a B.
  • Se seguixen les normes generals d'apostrofació davant d'elements que figuren entre cometes o en cursiva (o redona, si el text és en cursiva): el director d'El País; va qualificar el fet d'«inaudit»; el verb lliurar té el sentit d'‘entragar’. S'exceptua el cas de la cursiva (o redona) usada en sentit metalingüístic, davant la qual no s'apostrofa: el participi de establir.
  • S'apostrofa davant de símbols numèrics o d'abreviatures en els casos que, quan es lligen, comencen per un so vocàlic: l'1 de maig; l'XI Congrés de Formació del Professorat; l'ap. 4.
  • Se seguixen les regles generals davant de sigles que es lligen com una paraula: l'ONU, l'IVA, l'URSS, la UNESCO, la UEFA.
  • S'apostrofa davant sigles que es lletregen i que, al pronunciar-les, comencen per un so vocàlic: l'EMT, l'AVL, l'ONG, l'FM, l'LSD.
  • Davant de mots no adaptats o estrangers que comencen per s líquida, s'admet l'apostrofació o la manca d'apostrofació en el cas de l'article masculí (el speaker o l'speaker), mentre que no s'apostrofa l'article femení (la Scala) ni la preposició (de striptease, de Stalin). No obstant això, la solució més senzilla i coherent és no apostrofar en cap cas: el speaker, la Scala, de striptease, de Stalin.

No hay comentarios:

Publicar un comentario